Човечеството е с много тежък генетичен фонд

Интервю с д-р Иван Казмин от burgaska-jena.com

Този път сме по-различни. Вместо традиционната събеседничка-дама, избрахме един утвърден лекар.Д-р Иван Казмин е доказан професионалист, роден в Бургас. Зад гърба си има тежкия товар на 30 годишна практика. В момента ръководи специализираното отделение по ревматология в МБАЛ. Работи на кабинет и в ДКЦ ІІ, или както е известна Втора поликлиника. Въпреки че от края на 1987 г. се занимава с ревматология, сам признава ,че има още да се учи. Разговаряме за ставните заболявания и профилактиката. За морето ,чиито заложници сме пролет и есен заради голямата влага и куп още здравни и болни въпроси.

-Д-р Казмин, респектиращо звучат тези 30 години лекарска практика. Има ли все още непознати неща за обръгналото Ви съзнание?

-Разбира се. Ревматологията е интердисциплинарна специалност и обхваща практически всичко в човешкия организъм. И винаги има тайни, скрити от медицината, за който ние само се досещаме, можем да предполагаме, но не сме наясно. Затова голяма част от тежките заболявания са нелечими. Ние само се опитваме да тушираме самото заболяване, но не и да го излекуваме.

-Не случайно Ви потърсихме за събеседник. Известно е ,че голяма част от хората край морето страдат от ревматоидни заболявания. Бихте ли обяснили кой фактори ги провокират?

-Ако ми позволите, една малка поправка! Ревматоидни, или ревматични? Аз лично предпочитам думичката”ревматични”. Тя е по-всеобхватна, обхваща голяма част от страданията на костно-ставния апарат. А ревматоидни означава възпалителни процеси на ставите. Онова, което обуславя на първо място честотата на тези заболявания по нашия регион са няколко неща. Като започнем от метеорологичните особености на района, който е влажен през цялата година, с малки изключения. На второ място нещо, което засяга цялото човечество е, че имаме натрупване на негативен генетичен фонд, който дава възможност все по-често да се проявяват заболявания. И не на последно място-продължителността на живота. Голяма част от нашите заболявания са с дегенеративен характер. И съответно, колкото по-дълго живее човек, толкова по-често ще почне да проявява тези заболявания.

-Страшно звучи “лош генетичен фонд”! Това значи ли ,че болни хора живеят тук и създават лоши поколения?

-Категорично е така по цялата Земя. Основният фактор, който е спасил човечеството и му е дал възможност да прогресира във времето, е естествения подбор, описан от Дарвин. За съжаление, през последните 4-5 хиляди години, този подбор не работи. А той е начинът, по който една група се освобождава от носителство на гени, които увреждат човешкия организъм, и съкращават човешкия живот. А ние правим всичко възможно, всичко, което се роди, да бъде спасено и жизнено. Това значи, че то трупа негативни гени, които се предават в поколенията. И оттук смея да твърдя, че човечеството е с много тежък негативен фонд към момента.

-Ако преди да почнехте да учите медицина знаехте, че ще станат подобни разломи, щяхте ли да я завършите, въпреки всичко?

-Знаете ли, при мен има един парадокс. Аз съм завършил техникума по океански риболов в Бургас и средното ми образование е техническо. Специалист съм по двигатели с вътрешно горене. Явно нещо се е случило в моя живот, за да проявя толкова рязко интересите си и да завърша медицина. Не мисля ,че бих променил решението си, което съм взел преди 30 години.

-Ще се намери ли, според Вас управление, което да сложи истински ред в здравеопазването? Изобщо, знаят ли управляващите какво да се прави, ако цитираме Чернишевски?

-…Тези, който разбират от здравеопазване, а не от мениджмънт, не се занимават с политика. Тези, който се занимават с политика, не разбират мениджмънта на здравеопазването и затова е този огромен разнобой. Там, някъде, по върховете, повече боравят с политически понятия, отколкото с реалности. Затова така често се сблъскваме с чисто законови нормативни недоумения, от който страдат и лекари, и пациенти. За мен, технократският подход би трябвало да управлява здравеопазването. А политиката да остане само на по-друго ниво.

-Кажете за модерния апарат за измерване на костната плътност? Какво представлява апаратурата и от колко време я имате?

-Самият апарат е американски,произведен от фирмата Холоджик. Това е апаратът, с който по общоприет в Европа и САЩ начин, се диагностицира намалената костна плътност, което позволява лекарят да постави диагноза “остеопороза”и да започне лечение. Апаратът се намира в ДКЦ ІІ, или бившата Трета поликлиника и работи всеки ден преди и след обяд, с изключение на почивните дни. Той е на разположение като на пациенти, така и на лекари.

-Какъв е редът, за да стигнат пациентите до него?

-На този етап, все още Здравната каса не покрива това изследване. Пациентът сам трябва да реши дали е готов да се раздели с определена сума, за да си направи това изследване. А иначе, пациентът може да бъде насочен от своя личен лекар към нас. Може и сам да дойде. Изследването не е вредно за пациента. Отнема около десетина минути. Самото изследване е за 12 секунди, но докато се обработи картината, стават десет минути. След това пациентът с получения резултат може да се обърне към който иска специалист за лечение. Това, по закон са ортопеди, ендокринолози и ревматолози. Те определят според информацията дали има данни за остеопороза и дали е налице един повишен фрактурен риск.

-Аналогичен ли е апаратът Ви с този, в ДКЦ “Св.Георги Победоносец”и каква е цената на прегледа, която пациентът сам трябва да си заплати?

-Методиката, по която апаратът работи е една и съща и тя е унифицирана в целия свят. Това е единствената методика, която се признава в света ,като начин за измерване на костната плътност. Нашият апарат в ДКЦ ІІ има възможност за т.н.количествена морфометрия. Това означава да се определи фрактурния риск за всеки прешлен.Това е изследване ,което се прави по искане на съответния лекар-специалист, или по желание на пациента. Цената за изследване на лумбални прешлени, или шийки е 45 лв. А за шийки на бедра, плюс лумбален дял на гръбначен стълб е 70 лв. Но пак повтарям, за първоначално изследване трябват минимум две зони.

-Казахте ,че няма опасност от вредни облъчвания от апарата. Някакви противопоказания?

-В България, предвид законовите разпоредби, тези устройства се считат за устройства, излъчващи рентгенови лъчи. В Западна Европа и САЩ, дори не изискват такъв вид регистрация, каквато се изисква в България, за което аз не се сърдя. В края на краищата, българското законодателство е насочено към щадене на пациента. Облъчването е не по-различно от една рентгенова снимка. Риск за увреждане на пациента практически няма.

-На колко време е редно да се проверява костната плътност и различно ли тя намалява при мъжете и при нежния пол?

-Да почнем отзад напред. Жените са по-застрашени от развитие на остеопороза по една основна причина. На първо място, техният скелет е по-грацилен и натрупването на калций през времето, постига определена костна маса. Но постепенно /особено когато жената влезе в менопауза/костната плътност започва да намалява. И когато естествената стимулация на естрогените, които една фертилна жена излъчва в организма си спре, намаляването на костната плътност се ускорява. Всяка жена, която е в менопауза и са минали поне четири години от този момент, би трябвало да направи едно изследване за костна плътност. Според статистиката, от началото на това хилядолетие, около 20 % от жените страдат от остеопороза. А това на практика означава повишен риск от счупване на костите. Което в определени случай може да доведе и до инвалидизация. При мъжете костната минерална плътност е много по-висока от тази, при жените, имайки предвид структурата на мъжкия скелет и интензивността на физическото му натоварване. Още повече, че мъжете имат андропауза, но нямат менопауза. При мъжете също се наблюдава остеопороза, но в много по-нисък процент-между 10%. Затова ние толкова много наблягаме на жените и им напомняме да мислят за състоянието на костната си система. Ако те не го направят, няма кой друг да го стори.

-Колко струва апаратът и кой е помогнал да бъде закупен?

-Длъжен съм да информирам пациентите, че апаратът е купен втора ръка, но е с къс срок на използване, преди аз да го закупя. Цената му е около 70 000 български лева. Успях да го закупя с помощта на приятели и разбира се, с мои средства. Още го изплащам. Но качествата му са достатъчно добри ,за да бъде адекватно използван за диагностика на остеопороза. Кога трябва да бъде проконтролиран ефектът от едно лечение? Не по-рано от година, година и половина, след самото лечение.

-След 40-50 години четох,че организмът не усвоява пълноценно калция. Вярно ли е това и какъв калций трябва да приемаме на зряла възраст?

-С възрастта започваме да усвояваме по-малко и други хранителни вещества. Организмът старее, той губи своите качества и е различен от тогава, когато е бил на 25 години и когато е на 55. Да, усвояемостта на калция с напредването на възрастта намалява. Ако ние желаем да поддържаме една добра усвояемост, трябва да се излагаме на слънце. Стига да няма някакви други противопоказания. А в зимните месеци спокойно да се ползват или солариуми, или форми на витамин Д. Много е важно и по какъв начин се храним. Живеем в криза и основно храната е брашна, картофи и варива, който са бедни на калций. Той се съдържа в плодовете и зеленчуците, в млечните произведения. Така че, ако спазвате някаква диета, трябва едно допълнително подкрепяне с таблетки калций. Аз лично предпочитам разтворимата им форма, защото така по-лесно се усвоява.

-На каква възраст започват деструктивните изменения на костите?

-Въпросът Ве е много сложен. Ако сте на 25 години и по някаква причина се наложи да бъдете оперирана, това значи ,че при Вас менопаузата ще се случи на 25 години. Много са факторите, които определят как ще се прояви остеопорозата. Зависи от какво сте боледували, приемали ли сте продължително дадени медикаменти,спазвали ли сте диета, пиели ли сте по 5-6 чаши кафе на ден, какъв е бил двигателния ви режим? Като сложим е генетичните фактори, става много трудно да се предвиди кога започва остеопорозата. По-фините хора по-бързо я развиват.А по-масивните -по-рядко.